Acupunctuur

Acupunctuur is een meer dan 3000 jaar oude vorm van geneeskunde en is erkend door de Wereld Gezondheidsorganisatie (WGO). Het is een mooie aanvulling van de Westere Geneeskunde. Acupunctuur is een onderdeel van de Traditionele Chinese Geneeskunde (TCG) en omvat ook cupping, kruidengeneeskunde, voedingsadvies en moxibustie.

In Europa is acupunctuur aan zijn opmars bezig en uit recent wetenschappelijk onderzoek blijkt dat verschillende acupunctuurprotocols voldoen aan de EBM (Evidence Based Medicine).

Wat doet acupuntuur?

De lichaamsenergie circuleert via energiebanen, de zogenaamde meridianen, door het lichaam. Elk orgaan heeft zijn eigen meridiaan. Deze meridianen vormen samen een complex netwerk waarin energie naar elk deel van het lichaam wordt doorgegeven. In een gezonde situatie is de energie in de mens in evenwicht. Indien de natuurlijke balans van dit evenwicht verstoord raakt, spreekt men van een ziekte. Normaal gezien is het menselijke lichaam in staat deze disbalans te herstellen. Lukt dit echter niet, dan kan het gebruik van acupunctuur uitkomst bieden. De acupunctuurpunten liggen op de meridianen. Door middel van het stimuleren van deze punten met fijne naaldjes kan de acupuncturist invloed uitoefenen op het stromen van energie door het lichaam.

Acupunctuur behandelt het lichaam in zijn totaliteit namelijk op lichamelijk, emotioneel en mental vlak.

Behandeltechnieken

• Acupunctuur
• Ooracupunctuur
• Electro-acupunctuur
• Cupping-moxa

Tijdens het eerste bezoek krijgt u alle gelegenheid uitgebreid te vertellen over de klacht. Graag leg ik u uit wat ik doe en hoe er vanuit de acupunctuur tegen de klacht wordt aangekeken. Elke behandeling wordt steeds aangepast aan uw gesteldheid op dat moment. Er is dus geen standaardbehandeling voor één bepaalde klacht.

De eerste raadpleging duurt ongeveer één uur. Elke volgende behandeling: minimaal een half uur.

Wanneer mag je resultaat verwachten?

Hoe snel er resultaat bereikt wordt, hangt voor een groot deel af van de aard van het probleem. Hoe langer je met een probleem zit, hoe meer behandelingen er nodig zijn om het probleem op te lossen: acute klachten zijn vaak sneller te genezen dan chronische. Hoe ernstiger het probleem, hoe meer behandelingen er meestal nodig zijn. De algemene conditie van je lichaam bepaalt hoe snel het lichaam herstelt van ziekte.

Doordat ik lid ben van de Belgian Acupunctors Federation (wettelijke erkende beroepsvereniging) betalen sommige mutualiteiten een deel van de kosten terug. Ook een heel aantal verzekerings-maatschappijen hebben een akkoord met deze beroepsvereniging (BAF), waarbij de kosten van een acupunctuurbehandeling deels terugbetaald kan worden. Vraag daarom inlichtingen bij uw mutualiteit of verzekeringsmaatschappij.