Manuele lymfedrainage vodder

De manuele lymfedrainage is een massagevorm, die erop gericht is het lymfstelsel te stimuleren. Deze stimulatie is nodig om het teveel aan vocht (zichtbaar en onzichtbaar oedeem) beter en sneller via de lymfebanen af te voeren.

In 1932 ontwikkelde Dr. Emil Vodder, een Deense bioloog, samen met zijn echtgenote, een voor die tijd revolutionair therapie: DE MANUELE LYMFEDRAINAGE volgens de methode VODDER. Het bijzondere van de therapie van Dr. Vodder is, dat die niet alleen gericht is op de drainerende werking van het lymfstelsel, maar voorál op de voedende en zuiverende werking van al het lichaamsvocht.

Wat?

Wereldwijd is deze therapie wetenschappelijk erkend als de optimale therapie om oedemen en zichtbare vochtophopingen te bestrijden maar dat Vodder’s drainage bovendien een verbazend effect heeft op inwendige vaak onzichtbare vochtophopingen, ons humeur en ons algemeen welbevinden is minder bekend.

Manuele lymfedrainage is een zachte massagevorm en is op het gehele lichaam toepasbaar. Ze heeft als doel de vochtdoorstroming te stimuleren en eventuele stagnatie op te heffen, de immuniteit (weerstand) te verhogen, de stress te verlagen en het hormonale stelsel te optimaliseren. De waterhuishouding wordt direct beïnvloed door de stimulatie van het lymfesysteem, en indirect door het dempen van het verhoogd stressniveau in het lichaam. Bij de Manuele Lymfedrainage volgens de methode Vodder wordt ritmisch een heel zachte, spiraalvormige druk uitgeoefend op de lymfklieren en lymfebanen; de richting wordt bepaald door de stroomrichting van het lymfestelsel.

Manuele lymfedrainage volgens Vodder kan toegepast worden bij:

• Zwellingen (oedeem); bv lymfoedeem ter hoogte van de arm na borstkanker,
• zwellingen na een ongeval of na een operatie
• Verstuikingen
• Bloeduitstortingen
• Spierpijnen en spierletsels
• Klachten aan het zenuwstelsel; bv M.S., gezichtsverlamming, migraine
• Klachten als gevolg van stress; bv slapeloosheid, concentratieverlies, constipatie, diarree, hoofdpijn, vruchtbaarheidproblemen en menstruatiestoornissen
• Orgaanklachten; bv de lever, de nieren (allergieën), de darmen (ziekte van Crohn)