Cranio Sacrale Therapie

Cranio Sacrale Therapie

Wat is Cranio-Sacrale therapie?

Tussen schedel (cranium) en heiligbeen (sacrum) ligt het centraal zenuwstelsel waarrond het hersen- en ruggenmergvocht (cranio-sacraal vocht) in een traag, maar krachtig ritme stroomt. Dit ritme kan over het hele lichaam gevoeld worden als een golfbeweging. Het gaat om een zacht heen en weer gaande ritmische beweging die zich verder zet via het bindweefsel (fascia) dat alles in ons lichaam omhult.

Het fascia is de geheugenbank van ons organisme. In dit web kan je je hele levensgeschiedenis terugvinden; wat je verwond heeft, wat je leven op een bruuske manier doorkruist heeft… Alles wat je niet hebt kunnen integreren, wordt bewaard in het fascia.
Het cranio-sacraal ritme stimuleert ook het transport van belangrijke voedings- en afvalstoffen door de celwand. Dit mechanisme wordt de ‘celademhaling` genoemd. Het gevolg hiervan is dat de cellen (en zo ook het lichaam) in een goede conditie kunnen blijven.

Cranio-sacraal therapie is een behandelingswijze waarbij we, door een zachte aanraking, met onze handen ‘luisteren’ naar het ritme en proberen het verloop van het ritme in het lichaam ruimte te bieden.
Het brengt een diepe ontspanning waardoor spanningen, weerstand en pijnpatronen zich lossen. Hoe meer het cranio-sacraal ritme een vrij verloop kan volgen, hoe meer de zelfhelende kracht van het lichaam haar werk kan doen en de levensenergie weer meer toegankelijk wordt.

Cranio-sacrale kan je toegang geven tot een diepe innerlijke “stilte”.
Een “stilte” in jezelf van waaruit heling mogelijk is.
Heling vanuit een kracht die reeds aanwezig is in jezelf…